Belföld

HíF: a csatlakozás után indulhat be a valódi távközlési verseny

Valószínű, hogy csak uniós csatlakozásunk teremt valódi versenyfeltételeket a hazai kisebb távközlési és informatikai társaságok számára – legalábbis ez derült ki a Hírközlési Felügyelet Közös hajóban – Európában címmel megtartott fórumán - írja a Magyar Hírlap.

Addig ugyanis, amíg a hetvenezer előfizetővel bíró Monortel és a 2,8 milliós Matáv is jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősül és aszerint is szabályozzák őket, korrekt piaci viszonyokról aligha lehet beszélni – panaszkodott Kollár Péter, a Monortel vezérigazgatója. Ezzel kapcsolatban Frischmann Gábor, a HIF elnöke elmondta, hogy jövő májustól, amikor az Európai Unióban létező szabályozást kötelezően át kell venni, meg fog változni a helyzet, és a kisebb távközlési, informatikai vállalkozások kedvezőbb helyzetbe kerülnek majd, aminek végső nyertesei a fogyasztók lesznek.

Az előfizetők más szempontból is jobban járnak majd a csatlakozással, nevezetesen azzal, hogy az EU-ban sokkal jobban odafigyelnek a fogyasztók védelmére – tette hozzá Morvai György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi vezetője, aki szerint a mai Magyarországon a fogyasztóvédelmi jogok lényegében nem többek puszta deklarációnál.


Az előadók közül többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a távközlés további liberalizációjánál nem lehet automatikusan átvenni az EU négy évvel ezelőtti módszereit, például azért sem, mert nálunk jövőre a vezetékes előfizetők aránya a felét sem éri el a mobilosokénak, ami másként festett az unió országaiban korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik