Belföld

Hazatér a magyar fogoly

Az olasz hatóságok ma Budapesten átadják magyar partnereiknek Somogyi Tamást, akit fegyvercsempészés miatt nyolc év szabadságvesztésre ítéltek Itáliában – tájékoztatta a Népszabadságot a szigethalmi férfi római ügyvédje, Massimiliano Scaringella.

Somogyi az őt elítélő törvényszék szerint egy Bologna környékén garázdálkodó gyilkos rablóbandának szállított Magyarországról lőfegyvereket. A banda 1987 és 1994 között 103 rablást és más erőszakos bűncselekményt követett el, 24 ember életét kioltva és százkettőt megsebesítve. A banditák egy kivételével rendőrök voltak. A fegyvereket a vád szerint Somogyi 1993 augusztusa és decembere között szállította Itáliába, de ezt ő tagadja, s mint mondja, bizonyítani tudta volna, hogy a kérdéses időpontban nem járt Olaszországban.

A magyar vádlottat, aki a saját tárgyalására nem kapott idézést, az ügy koronatanúja, egy vádalkut kötött romániai magyar prostituált vallomása alapján ítélték el.


Somogyi Tamás kérésére a Külügyminisztérium konzuli főosztálya tavaly indította el a hazaszállítási eljárást. Az ügyben illetékes olasz bíróság tavaly egyezett bele, hogy a magyar fogoly, aki büntetéséből végül csaknem három évet ült le a tolmezzói börtönben, hátralévő szabadságvesztését Magyarországon tölthesse le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik