Belföld

Felkészületlenek a vállalatok az EU-csatlakozásra

Kevés magyarországi kis- és középvállalat kezdte meg a felkészülést az európai uniós csatlakozásra, pedig e cégek vezetőinek 76 százaléka szerint vállalkozása piaci helyzetét közvetlenül befolyásolja majd az EU-tagság. Bienerth Gusztáv, a PricewaterhouseCoopers (PwC) vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ország az utolsó 24 órában van a csatlakozásra való felkészülésben, ettől függ ugyanis, hogy mekkora pénzt tud lehívni a számára biztosított alapokból.

A tanácsadó cég felmérése alapján a vezérigazgató szerint meglepő mértékű alulinformáltságról tanúskodtak a kis- és középvállalatok vezetői. Ugyanakkor a vállalkozók felismerték, hogy ennek a szektornak a helyzete speciális lesz a csatlakozás lezárása után. Bár a kis- és középvállalati vezetők körében a csatlakozás ténye és időpontja tudatosult, azonban döntő többségük, vagyis 84 százalékuk látja úgy, hogy nem rendelkezik elegendő információval a várható változások felméréséhez, illetve a szükséges új stratégiák megválasztásához.

A tanácsadó cég által megkérdezett társaságok mintegy fele állította, hogy kismértékben vagy egyáltalán nincs tisztában a csatlakozás után igénybe vehető beruházás-támogató forrásokkal, azok nagyságával, illetve a pályázás módjával. Ráadásul a kis- és középvállalkozások 58 százaléka saját bevallása szerint még fel sem mérte, hogy a csatlakozás miként fogja befolyásolni a jelenlegi vám- és áfanyilvántartási rendszerét, adatszolgáltatási kötelezettségét vagy adóterheit – mondta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adótanácsadási üzletágának vezetője. Ezen felül a vállalkozások 71 százaléka állította, hogy még nem készült fel a vámeljárások jövőbeni változásaira. Elmondta: az önkormányzatoknál is szemléletváltásra van szükség, hiszen az uniós csatlakozást követően teljesen új alapokból és más eszközökkel juthatnak pénzhez.

A tanácsadó cég vezérigazgatója úgy látja: az önkormányzatok számára 2004. január 1-jén megnyíló pályázati lehetőségek sikeres kihasználásához óriási erőfeszítésekre lesz szükség. A jó előkészületeket ugyanis nagymértékben akadályozza az elmaradott infrastruktúra, a szűkös anyagi és személyi feltételek. Emellett kevés az önkormányzatok rendelkezésére álló konkrét technikai jellegű információ is.

A vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a legjobban és leghatékonyabban térségek pályázhatnak az uniós alapokra és a kisvállalkozásoknak is összefogásra lesz szükségük, hogy sikeresen tudjanak fellépni az uniós pénzek elnyeréséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik