Belföld

Európának 137-centesre volna szüksége

Egy kanadai matematikus számításai szerint Európában egy 133, vagy 137 eurócentes bevezetése megkönnyítené a pénzforgalmat. Az Egyesült Államokban a 32 centes érme hiányzik.

Jeffrey O. Shallit a kanadai University of Waterloon végzett számításai szerint jelentősen megkönnyítené az európai pénzforgalmat egy 133, vagy 137 centes bevezetése, míg Kanadának és Amerikának a 32 centes érme hiánya miatt kell a kelleténél több érmét használnia a készpénzes fizetések során.

Shallit azt állítja, hogy ezen érmék bevezetése jelentős mértékben csökkentené a pénzváltás és a készpénzes fizetés idejét, valamint költségét.

Európában jelenleg 1, 5, 10, 20 és 50 centes, valamint 1 és 2 eurós érmék vannak forgalomban, így egy fizetéshez átlagosan 4,6 darab különböző pénzérmét kell felhasználni. A már említett tört számjegyű érmék bevezetésével az egy tranzakciónál felhasznált érmék száma 3,92 darabra csökkenne – állítja a matematikus.

Shallit számításait arra a feltevésre alapozza, hogy a centben meghatározott végösszegek egyenlően oszlanak el 1 és 99 között, hozzáteszi azonban, hogy a valóságban ez nincs így. A hipotézis pontatlan lehet például a miatt, mert az eladók előszeretettel adnak meg 9 centre végződő árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik