Belföld

Az Európai Bíróság megvédi a pármai sonkát

Az Európai Bíróság kedden jogtalannak ítélte egyes kiskereskedelmi vállalatok gyakorlatát, melyben saját termékükként forgalmaztak szeletelt pármai sonkát, illetve reszelt sajtot, mert a bíróság szerint ezen - eredetvédett - termékeket csak a pármai sonkatermelők és az olasz parmezán előállítói hozhatnak a nemzetközi kiskereskedelmi piacra.

Az amerikai Wal-Mart és a brit Asda kiskereskedelmi láncok Nagy-Britanniában árultak üzleteikben pármai sonkát és reszelt parmezánt, de ezen gyakorlatuk ellen az Európai Unió bíróságához fordultak nevezett termékek észak-olasz termelői, mert szerintük az eredeti sonka és sajt lejáratását, a fogyasztók megtévesztését jelenti az említett áruházi láncok gyakorlata. A bíróság egy francia élelmiszerforgalmazót is elmarasztalt, mert az importált tömbös olasz parmezánt saját kiszerelésben reszeltként hozta forgalomba.

A bíróság állásfoglalása szerint a nevezett termékek minősége és hírneve alapján ezeket a termelőhelyükön lehet kezelni, nevezetesen felvágni, reszelni, csomagolni. Ezek az eljárások ugyanis befolyásolják a nevezett termékek minőségét, tönkre is tehetik azok hírnevét.

Több mint félezer európai uniós csemege kaphat hasonló védelmet – írja a Reuters hírügynökség a friss luxemburgi bírósági döntéssel kapcsolatban. Az EU számos kereskedelmi partnere szerint viszont az európai élelmiszergyártók közül sokan egyszerűen azért használnak területi eredetiségre hivatkozó címkézéseket, hogy ne lehessen külföldi vetélytársuk, azaz az EU protekcionista módon védelmezi termelőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik