Belföld

Európában a londoni szállodák a legdrágábbak

A négy- és ötcsillagos kategóriában Londonban legdrágábbak a szállodai árak: az átlagos 348,7 eurónak megfelelő összeggel a brit főváros alaposan megelőzi a második helyezett Párizst, ahol csak 230,9 eurót kell fizetni egy szobáért.

A párizsi árakat erősen megközelítik a milánóiak: ott átlag 228,9 euróba kerül egy szoba a luxusszállodákban. A felmérésben vizsgált húsz európai nagyváros közül Brüsszelben legolcsóbbak a luxusszállodák árai, ezekben átlag 111,4 euróért már meg lehet szállni. Közép-Európában Bécsben 119,0 euróért, Prágában 118,8 euróért kapható egy szoba. Magyarország nem szerepelt a vizsgálatban.

A Hotel Digest Europe 2003-as kiadása szerint az európai szállodák tavaly átlagosan 3,5 százalékos szobaárcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni: ezzel egy “európai” szoba 119,04 euróba került a luxusszállodákban. A hotelek átlagos kihasználtsága 2,4 százalékkal csökkent tavaly, 66,5 százalékra.

Az osztrák APA hírügynökség a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy a bécsi hotelszobák kínálata 1992 óta 0,6 százalékos növekedéssel nagyjából változatlan volt, míg más európai országokban – így például Budapesten, Varsóban, vagy Kölnben – 2000 eleje óta egyenként mintegy 3 ezer ággyal bővült a kínálat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik