Belföld

Az euró bevezetésével a britek romba dönthetik az USA gazdaságát

A brit kormány heteken belül dönt arról, ami a Guardian vezető publicistája szerint akár az Egyesült Államok gazdasági összeomlásához is vezethetne: a közös európai pénz bevezetéséről - íja a Népszabadság Online.

A brit kormány megkezdte a végső konzultációkat arról, hogy csatlakozzon-e a az euróövezethez. A kabinet június 9-én jelenti be a parlamentben, hogy javasolja-e Nagy-Britannia valutauniós csatlakozását, illetve az erről megígért népszavazás kiírását a legkésőbb 2006-ig.

A szigetország egyik legismertebb publicistája, George Monbiot szerint amennyiben London bevezetné az eurót, a világ olajkereskedelme valószínűleg átállna a dolláralapú elszámolásról az európai pénz használatára, ami az amerikai gazdaság összeomlásával járna.

A Guardian brit lapban közölt érvelése szerint ugyanis az Európai Unió gazdasága a bővítés és a teljes monetáris unió bevezetése után stabilabb lehetne, mint az Egyesült Államoké, ami azzal járna, hogy a világkereskedelem szükségszerűen átállna a dollárról az euróra.

Mint Monbiot megjegyzi, eddig egyetlen ország vetette fel, hogy inkább euróban kereskedne az olajjal: Irak, és ez egyike lehetett az a háború indítékainak.

Állítása szerint ugyanis az amerikai állam akkora deficitet halmozott fel, amely csak akkor finanszírozható, ha a dollár megőrzi vezető szerepét a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik