Belföld

A bolgárok aláírták az OTP szerződést, Csányi Romániában terjeszkedne

A DSK-részvényeket a két ország versenyfelügyeleti engedélyeinek szeptemberi megérkezésekor kapja meg az OTP.

A bolgár kormány kedden aláírta a szerződést az utolsó bolgár állami bank, a DSK száz százalékának eladásáról az OTP Banknak. Az OTP-t, amely 311 millió eurót ajánlott a DSK-ért, múlt kedden hirdették ki a privatizációs pályázat győztesének. A másik pályázó az osztrák Erste Bank volt, 293 eurós ajánlattal.

A DSK-részvényeit a magyar és a bolgár versenyfelügyeleti hatóságok szeptember elejére várt engedélye után adják az OTP-nek – közölte a bolgár kormány a szerződés keddi aláírása után.

A megállapodással mindkét fél elégedett lehet, mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt követően, hogy kedden Szófiában a Bolgár Bank Konszolidációs Társaság (BBK) és az OTP Bank vezetői aláírták a DSK Bank részvény adásvételi szerződését. Az eladó azért, mert a bank ára meghaladta a várakozásokat, a vevő pedig azért, mert a következő öt évre készített üzleti elemzésük szerint a befektetés megéri a kifizetett árat. Az OTP Bank nem vonja ki a DSK profitját, hanem befekteti a leánycégbe.

Kérdésekre válaszolva Csányi Sándor elmondta: a DSK bank neve alapvetően megmarad, és megállapodtak a bank jelenlegi vezetőjével is, hogy együtt kezdik a munkát a fejlesztésben. A DSK az OTP Bank reményei szerint belátható időn belül az első számú bolgár bank lesz. Jelenleg a DSK a nagyságra második bank Bulgáriában a mérlegfőösszeget tekintve.

Csányi ismét megerősítette, hogy az OTP beszáll Magyarországon a Postabank privatizációjába. Külföldön, Jugoszláviában a Novosadska Banka iránt érdeklődik, Romániában pedig elhatározta, hogy zöldmezős beruházással lép be a bankpiacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik