Belföld

Bűnbakok és következmények Pakson

Megnevezték a paksi üzemzavarért felelős munkatársakat. A következmények: lemondás, jövedelemelvonás, áthelyezés és írásbeli figyelmeztetés.

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató – korábban vezérigazgató-helyettes – lemondását kedden.

Ezt Kocsis István, az erőmű vezetője jelentette be kedden Pakson sajtótájékoztatón, amelyen beszámolt az áprilisban történt súlyos üzemzavar belső műszaki és biztonsági felelősség vizsgálatának eredményéről. Mint elmondta: a korábbi – az alkalmazott technológia engedélyezési eljárásának idején pozícióban lévő – biztonsági igazgatót, aki az üzemzavar bekövetkezésekor műszaki igazgató volt, egy évre alacsonyabb beosztásba helyezte, személyi alapbére és javadalmazása csökkentésével.

Ugyanígy járt el a műszaki osztály vezetőjével szemben is. Közölte továbbá, a korábbi műszaki igazgatóval szemben a joghátrány alkalmazási eljárása megindult, betegállománya miatt azonban az ellene folyó eljárást felfüggesztették. A nukleáris biztonsági osztály vezetője írásbeli figyelmeztetésben, prémiummegvonásban részesült.

A személyi intézkedéseket indukáló kivizsgálást a humán terület törzskari igazgatójának irányításával két vezető beosztású alkalmazott és a részvénytársaság munkajogászának részvételével létrehozott vizsgáló bizottság végezte. Kocsis István személyiségi jogokra való hivatkozással a felelősségre vontak neveit nem közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik