Belföld

Amerika mégis fontos szerepet adna az ENSZ-nek

Az Egyesült Államok előterjesztette az iraki rendezésről szóló tervezetét az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelyben fontos feladat jut a világszervezetnek - olvasható a BBC oldalán. John Negroponte, az ENSZ amerikai nagykövete szerint már szerdán számítani lehet az ezzel kapcsolatos végleges döntésre.

Az USA felülvizsgálta előzetes elképzeléseit az iraki rendezésről és jelenlegi javaslatában az ENSZ-nek szán döntő szerepet a háború sújtotta állam új kormányának kialakításában. Ez az első olyan terv, melyben szerepelnek az ENSZ fegyverzetellenőrei is. Negroponte hangsúlyozta, hogy az USA ezen felül nem tud több engedményt tenni a BT többi tagjának. A benyújtott tervezetről a BT még kedden tanácskozik.

Igor Ivanov orosz külügyminiszter üdvözölte az USA döntését. „Egy olyan nagyhatalom, mint az Egyesült Államok katonailag bármit képes elérni” – tette hozzá. Irakban azonban Washington önmagában, a nemzetközi közösség támogatása nélkül nem képes megoldást találni a háború utáni rendezésre. Elsősorban a törvényes kormány megalakításában és a gazdaság újraélesztésében van szüksége az Egyesült Államoknak a nemzetközi közösségre. “A történtek igazolták Moszkva korábbi erőfeszítéseit azzal, hogy az iraki kérdés visszatért az ENSZ-be” – mondta az orosz külügyminiszter.


 

Ajánlott videó