Belföld

Ukrajna: csak egy ugrás a WTO?

Az ukrán elnök hétfőn utasította a kormányt: gyorsítsa fel a tárgyalásokat a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) azért, hogy az eredetileg tervezett jövő évinél korábban, már az idei év végéig beléphessen Ukrajna a WTO-ba.

Leonyid Kucsma szerint a mielőbbi WTO-tagság létfontosságú
Ukrajna számára. Az export a hazai össztermék 60 százalékát adja és a kormány arra számít, hogy a tagság segít az ország fő exportpiacai – az acél- és vegyipari piacok – bővülésében.
Az ukrán kormány korábban azt közölte, hogy a tárgyalások végső szakaszában tart a WTO-val, mindkét fél a végső belépési jegyzőkönyvön dolgozik. Ugyanakkor ukrán tisztviselők szerint még erőteljes törvényi változások szükségesek, hogy lehetővé váljék a csatlakozás. A parlamenti munkát hátráltatja, hogy egyik politikai erőnek – sem az elnök támogatóinak, sem az ellenzéknek – sincs többsége a törvényhozásban. Ukrajnának emellett a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatban is sokat kell még tennie. Az Egyesült Államok tavaly 75 millió dolláros szankcióval sújtotta Kijevet, mert az nem tett megfelelő intézkedéseket a CD-kalózkodás megfékezésére. E hónap folyamán korábban az amerikai kereskedelmi képviseleti iroda azt közölte, hogy Ukrajna még mindig a globális kalózlista élén áll. Ukrajnát a pénzmosást felügyelő nemzetközi szervezet (FATF) is feketelistán tartja, mondván, hogy a kormány intézkedési a feketepénzek elleni fellépésre nem megfelelőek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik