Belföld

Reformokra készül a kormány

A miniszterelnök szerint a kormánynak a következő 18 hónapban a reformok előkészítésére és elindítására, a gazdaság versenyképességének javítására és az európai uniós felkészülésre kell tevékenységének súlypontját helyeznie.

Medgyessy Péter a kabinet hétfőn, Budapesten tartott soron kívüli ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a anácskozáson a kormány elmúlt egy évben végzett munkáját és a jövőre vonatkozó feladatokat tekintették át. A miniszterelnök szerint az értékelésben moderáltság és szerénység tükröződik. Mint mondta, a kormány számára a társadalom értékelése az igazi mérce.


Reális kritika érte a kommunikációt


Medgyessy Péter szerint a kormánynak az elmúlt egy évben viszonylag magas volt a népszerűsége, jó a nemzetközi elismertsége és az elemzők szerint elfogadható, megfelelő a tevékenysége. A kormányfő kitért arra, hogy reális kritika érte a kommunikációt, nem jutott elegendő energia “a nagy lélegzetvételű ügyekre”, és a hosszú távú döntésekhez szükséges elemzések sem ütötték meg a kívánt mércét.


Egészségügyi és önkormányzati reform


A kormány előtt álló legfontosabb feladatokat ismertetve Medgyessy Péter kitért az egészségügyi rendszer betegközpontúvá átalakítására, a közszolgáltatások – szavai szerint – a következő hónapokban elinduló, az önkormányzatokon keresztül végrehajtandó reformjára, valamint a már folyamatban lévő haderőreformra. Kiemelte a gazdaság versenyképességének javítását, a munkahelyteremtést, a beruházások és a megtakarítások ösztönzését. A miniszterelnök hangsúlyozta: fel kell készülni a világgazdaság későbbi – a következő 12 hónapban nem várható – fellendülésére.


Készen van a közszolgálat reformkoncepciója


Az újságírók kérdéseire válaszoló Gál J. Zoltán kormányszóvivő jelezte: a közszolgáltatások reformkoncepciója készen van, annak nagyobbik részét a ciklus végéig végrehajtják. A reformok határidejével kapcsolatos kérdésre a kormányszóvivő kifejtette: minden minisztérium belső határidőket dolgozott ki a területéhez tartozó reformok végrehajtására. Gál J. Zoltán elmondása szerint a kormányfő hatékonyabb, aktívabb kommunikációs szerepvállalásra szólította fel minisztereit, kiemelve a civil szervezetekkel folytatott párbeszéd és a vidéki látogatások jelentőségét. Egy kérdés kapcsán kijelentette: nincs szükség pótköltségvetés készítésére, ugyanakkor az önkormányzatok támogatásával – amit több miniszter is felvetett – foglalkozni kell. Megjegyezte: jövőre 1-1,5 százalékkal kell csökkenteni a
költségvetés hiányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik