Belföld

Oh SOLE – vihar egy poharas tejben

Szegedre telepíti át a poharas tej gyártását pásztói üzeméből a SOLE Hungária. A cég az uniós előírásokkal magyarázza a döntést, sokan politikai szempontokra gyanakszanak.

A SOLE Hungária Rt. 2003. nyarán pásztói üzeméből Szegedre telepíti át feldolgozó kapacitásának egy részét, az úgynevezett poharas termékeket előállító gyártósort. A pásztói üzem zsúfoltságának csökkentése érdekében hozott döntéssel az üzem tevékenysége és dolgozói létszáma is mintegy felére csökken. A 1,5 milliárd forintos beruházás keretében Szegeden létrehozott új üzemcsarnokba telepített gyártósor hasonló munkaerőigénnyel kezdi meg működését.


Nyakukon az uniós előírások


A pásztói üzem Nógrád megye friss tejáruellátására épült még 1982-ben – kezdte Nagygyörgy Éva, a SOLE Hungária Rt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta, az üzem akkori napi tejfeldolgozása 60 ezer liter körül mozgott. A privatizációt követően azonban jelentősen megnövekedett az értékesítés mennyisége, s ennek nyomán a napi feldolgozás mára 200-250 ezer literre nőtt, miközben az üzemben az alapvető infrastrukturális körülmények – energiaellátottság, épületek – számottevően nem változtak.


Az EU csatlakozás küszöbén a SOLE Hungária Rt. is megvizsgálta, hogyan tudja üzemeit az EU előírásainak megfelelően és minél költséghatékonyabban működtetni. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a pásztói üzem az elkerülhetetlen beruházás idejére sem állítható le, túlzott leterheltsége miatt, ez ugyanis fennakadást okozna a friss termékek piacán. Megvizsgálva a lehetőségeket és a beruházás költségeit, a cég vezetése úgy döntött, hogy a feldolgozó-kapacitás egy részét szegedi üzemébe telepíti.


Azt is megtudtuk, hogy csak a poharas tej gyártósora települ át Szegedre, a dobozos tejet továbbra is Pásztón gyártják. Az EU-csatlakozás során persze ezt az üzemet is fejleszteni kell. Ennek lehetőségeit most vizsgálják, de jó esély van rá, hogy a Pásztón maradt egységek megfeleltethetőek az uniós szabványnak. A szegedi központú SOLE Hungária makói tejporgyártó üzeme és a bácsbokodi sajtüzem a vezetés jelenlegi elképzelései szerint a mostani telephelyén marad.



Oh SOLE – vihar egy poharas tejben 1

Van igény a felszabaduló munkáskezekre Pásztón


Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ igazgatója elmondta, az elbocsátás fele-fele arányban érint férfiakat és nőket. Közülük 46-nak mindössze nyolc általános az iskolai végzettsége. A Munkaügyi Központ létrehozta a munkába helyezést előkészítő bizottságot, amelynek elsődleges célja, hogy az elbocsátottaknak még a felmondási idő alatt találjanak új munkahelyet.


Emellett a szegedi cég is tárgyalásokat kezdeményezett mindazokkal a szervezetekkel, amelyek segíteni tudják a Pásztón felszabaduló munkaerő mielőbbi elhelyezkedését. A munkaügyi központ igazgatója elmondta, nehezíti a helyzetet, hogy a leépítésben érintettek közel fele 45 év fölötti.


Ugyanakkor biztatónak tartja, hogy csak a pásztói kirendeltségükön 60-70 fős munkaerőigényt tartanak nyilván a környékbeli üzemek részéről. Az állások kisebb részére operátorokat várnak, a nagyobbik hányadára pedig betanított munkásokat. Emellett a munkaügyi központ képzési programokkal segíti az elhelyezkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik