Belföld

Megújuló energiaforrások az EU-ban – magasra tették a lécet

Az EU-hoz csatlakozó országok egy része nem tartja teljesíthetőnek azt a célkitűzést, hogy az unióban az évtized végére 12 százalékra emelkedjen a megújuló energiaforrások aránya a teljes energiatermelésen belül - derült ki az EU-tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek szerdán Brüsszelben tartott tanácsülésén.

A csatlakozó országok képviselői, akik első alkalommal vettek részt aktív megfigyelőként e tanácsi formáció munkájában, azt is közölték ugyanakkor, hogy mindent elkövetnek az arány növelése érdekében.

A kérdés a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtését célzó úgynevezett johannesburgi folyamattal kapcsolatban került szóba. Ennek keretében az EU olyan kötelezettséget vállalt, hogy 2010-re 12 százalékra – az áramtermelésben pedig 22 százalékra – növeli a megújuló források arányát. A vita arról folyt, milyen módszerekkel lehetne ezt elérni.

Az Európai Bizottság elemzései szerint a szélenergia kiaknázásában viszonylag jól állnak a tagállamok, de vannak még kihasználatlan tartalékok, főleg a biomassza és a bioüzemanyagok hasznosításában. Ezek mozgósítására annál is nagyobb szükség lenne, mert az unióban 1995 óta mindössze 1 százalékkal nőtt, és még mindig csak 6 százalék körül van a megújuló energiaforrások aránya a teljes termelésen belül. Így viszont nagyon nehéz lesz elérni a 12 százalékos célt az évtized végére.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik