Belföld

Az iráni rendszer lassú megdöntésére készül az elűzött sah fia

Békés úton, felvilágosító munkával, az ellenzéki erők mozgósításával, a polgári engedetlenség eszközével szeretné megdönteni a jelenlegi iráni rendszert ifjabb Reza Pahlavi, az 1978-ban trónjáról elűzött iráni sah Washingtonban élő fia, aki erről az olasz La Stampának adott interjújában beszélt.

A független olasz napilap tudósítója washingtoni szállodájában kereste fel a néhai uralkodó legidősebb, most negyvenhárom éves fiát. Titkára előzetesen megsúgta az újságírónak, hogy ne használja se a “felség”, se a “herceg” megszólítást, nevezze csak Iráni Reza Pahlavinak az interjúalanyt.

A “trónörökös” az interjúban úgy véli: hazájában megérett a helyzet arra, hogy a nép megfossza hatalmától az ajatollahokat. Ez utóbbiak pozíciója ugyanis az afganisztáni tálib-rendszer megbuktatása és az iraki háború után alaposan megrendült, hiszen Teherán a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb szponzora. Az iráni nép pedig egyre bátrabban lép fel a rendszerrel szemben, egyre hevesebbek a diáktüntetések.

Ifjabb Reza Pahlavi elmondja: szoros kapcsolatot tart fenn hazája diákjaival, a munkások szakszervezeteivel, a nők érdekvédelmi szervezeteivel, sőt, még a rendőrség embereivel és a hatalom csúcsán lévő egyes személyekkel is. A sah fia szerint az irániak egyre nagyobb része utasítja el a hatalom és a vallás összefonódását, amelynek semmi köze az igazi hithez. Az ajatollahok rendszere hatszázezer embert tart fogva a börtönökben, az ellenzéki nőket pedig azért erőszakolják meg a cellákban, mert ha szűzen maradnának, a paradicsomba kerülhetnének – mondja az interjúalany.

Az olasz lap tudósítójának kérdésére, miszerint királyként akar-e uralkodni hazájában, ifjabb Reza Pahlavi kitért a válasz elől. “Én inkább katalizátora, jelképe szeretnék lenni egy világi és demokratikus folyamatnak” – mondta, hangsúlyozva, hogy evolúcióban (fokozatos fejlődésben), nem pedig revolúcióban (forradalomban) gondolkodik. Pahlavi stratégiájának lényege: az erőszakmentes polgári engedetlenség megszervezése, amelynek érdekében minden társadalmi réteget mozgósítani kíván.

A diákoknak, a munkásoknak és a nőknek békés sztrájkokat kellene rendezniük, kerülve mindenfajta összeütközést a rendfenntartó erőkkel. Mindez a sah fiának reményei szerint elvezetne egy népszavazáshoz, amelyen a nép várhatóan a szabadság és a demokrácia mellett tenné le a garast.

Ifjabb Reza Pahlavi e cél érdekében fáradhatatlan meggyőző munkát végez, üzeneteket küld szét az Interneten, szoros kapcsolatot tart fenn a külföldön élő ellenzékiekkel, akárcsak az amerikai és az európai vezetőkkel, arra sarkallva őket, hogy szakítsák meg a politikai és kereskedelmi kapcsolatokat a teheráni tekintélyuralmi rendszerrel.

Ajánlott videó