Belföld

Indul a Cannes-i Filmfesztivál

12 ország húsz alkotása száll versenybe idén az 56. Cannes-i Filmfesztivál fődíjáért. A 11 napos filmseregszemlét idén a nagy olasz filmrendező, Federico Fellini emlékének szentelik.

A mediterrán város Filmpalotájában Penelope Cruz spanyol színésznő és Vincent Perez filmszínész, a gálaestén szereplő Tulipános Fanfan szerelmespárja közösen mondta el a közel két hétig tartó rendezvénysorozat kezdetét bejelentő ünnepi beszédet.

A ceremónia után a filmklasszikusok között számon tartott Tulipános Fanfan új változatát, Gerard Krawczyk alkotását vetítették le, a 2003-as felújítás nem indul a versenyben. A fesztivál zárónapján, május 25-én Charlie Chaplin digitális technikával felújított Modern idők című, megunhatatlan remekműve lesz látható, szintén versenyen kívül. Nem indul díjért, de nagy várakozás előzi meg a Mátrix Újratöltve és a Terminátor 3 szupermozik bemutatóját.

A hivatalos versenypogramban idén magyar film nem szerepel, a Kritikusok Hetében Politzer Péter Gránátok című kisfilmje, a Rendezők Kéthete elnevezésű szekcióban Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannája mutatkozik be.

Az 56. cannes-i vetélkedőbe öt francia, illetve egy francia-chilei, három amerikai alkotást válogattak be, Japán két versenyfilmmel képviselteti magát, Kanada, Olaszország, Brazília, Törökország, Irán, Oroszország, Dánia és Kína egy-egy nagyjátékfilmje került be a legjobbak közé.

Az Aranypálmára esélyesek között emlegetik a dán Lars von Trier Dogville című moziját (a rendező Dancer in the dark – Táncos a sötétben című filmjével 2000 tavaszán már egyszer megszerezte a legrangosabb cannes-i díjat), az amerikai Clint Eastwood Mystic Riverjét, az orosz Alekszandr Szokurovot, aki Father and Son című alkotásával versenyez, az iráni Samira Makhmalbah rendezőnő At five in the Afternoon és az angol Peter Grenaway filmjét, a The Moab Storyt.

A Cannes-i Filmfesztiválon, amely az olimpiai játékok után a második legnagyobb nemzetközi médiaesemény, idén is sztárparádé lesz. A zsűriben szereplő világhírességek mellett Nicole Kidman, Tom Cruise, Lauren Bacall, Isabelle Huppert, Charlotte Rampling, Sean Penn, Tim Robbins, Béatrice Dalle és Catherine Deneuve vonul fel a Croisette-en.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik