Belföld

EU-csatlakozás: esély a magyar textiliparnak?

Az európai uniós csatlakozás esélyt jelent a magyarországi textilipari vállalatoknak iparvédelmi szempontból is, hiszen az ágazat védelme az unióban jobban működik, annak ellenére is, hogy folyamatosan leépítik az iparvédelem eszközeit - mondta Máthé Csabáné, a Textilipari Műszaki Tudományos Egyesület főtitkára szerdán.

A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) által rendezett szemináriumról szóló sajtótájékoztatón a főtitkár hozzátette: Magyarországon a textilipari cégek működését szabályozó törvények nem megfelelőek, és a betartatásuk is gyengébb, mint az unióban.

A főtitkár szerint cégenként mintegy 10 millió forint tőkeinjekcióra lenne szükség ahhoz, hogy a társaságok versenyképesebbé váljanak és modernizálni tudják működésüket. Elmondta: míg az Európai Unióban az ipari termelésen belül a textil- és ruházati ipar aránya 4,45 százalék, addig ez Magyarországon 3 százalék.

Az uniós csatlakozás esélyt jelent arra, hogy a cégek – a spanyolországi és portugál textilipari vállalatokhoz hasonlóan – támogatást kapjanak termelésüknek a bérmunkáról az egyéni kollekciók készítésére való átállításához – tette hozzá.

A textil- és ruházati ipar termelési értéke 2002-ben 345,37 milliárd forint volt, míg 2001-ben 362,37 milliárd forintot tett ki. Tavaly az exportértékesítés összege 242,68 milliárd forint volt, egy évvel korábban 251,55 milliárd forint. Az exportértékesítés eltérően alakult a textil- és a ruházati iparban: a textilipar 2002-ben volumenben 14,5 százalékos növekedést, a ruházati ipar 8,2 százalékos csökkenést produkált. A ruházati iparban bekövetkezett csökkenés elsősorban a bérmunka konstrukciók visszaszorulására vezethető vissza.

A textilipar belföldi értékesítése 2002-ben 23,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a ruházati iparban 16,8 százalékos növekedés valósult meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik