Belföld

Alkalmazkodott az emberhez a SARS

Kínában a negyedik egymást követő napon száznál kevesebben betegedtek meg az atípusos tüdőgyulladásban a hivatalos jelentések szerint - írja a Népszabadság.

Miközben a pekingi hivatalos nyilatkozatok a számok alakulását egyértelmű sikerként könyvelik el, a nemzetközi szakértők továbbra is szkeptikusak. Nem telik el nap, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) valamely szóvivője ne figyelmeztetne, korai még arról beszélni, hogy a fertőzéshullám túl lenne a legrosszabb fázison.

Egy szingapúri kutatócsoport közzétette tanulmányát a vírus mutációs hajlamáról. A tudósok tizennégy vírusmintában 129 mutációra bukkantak, közülük 16 egynél több mintában is felbukkant.

Valószínűleg lehetetlen megállapítani, melyik verzió az eredeti. Egyébként ez az erős hajlam a modifikációra jellemző a koronavírusnak azokra a fajtáira is, amelyeket már korábban is ismertek a kutatók, s állatokban fordultak elő. A mostani eredményeket úgy kommentálják, hogy a vírus teljesen alkalmazkodott az emberi szervezet körülményeihez. Az egyes vírusok az emberbe bejutva gyorsan és drasztikusan változtatják meg magukat, alkalmazkodva azokhoz a körülményekhez, amelyeket a gyógyszerek és az immunrendszer támadásai jelentenek. Egyes kutatók szerint viszont az, hogy a vírus lényegében befejezte az alkalmazkodást, azt jelzi, hogy régebben van emberekben, mint gondoljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik