Belföld

Megalakul a világ második legnagyobb tudományos kiadója

A német Bertelsmann médiavállalat kedden bejelentette, hogy 1,05 milliárd euróért eladja tudományos és szakmai kiadóvállalalatát, a BertelsmannSpringert a brit Cinven és Candover befektetési cégek konzorciumának. A vevők közölték, hogy a BertelsmannSpringert egyesítik a már tulajdonukban lévő holland Kluwer Academic Publishers szakmai kiadóval, és így létrehozzák a világ második tudományos kiadóvállalatát, Springer néven.

A világ legnagyob tudományos kiadóvállalata az ugyancsak holland Elsevier Science. A két brit alap januárban vette meg a Kluwer Academic Publisherst 600 millió euróért. A tranzakció révén a Bertelsmann – mint közleményéből kitűnik – jobban összpontosíthat a számára legfontosabb üzletágaira, és tovább csökkentheti 2,7 milliárd eurós adósságát. Elemzők szerint lassan lehetősége lesz ismét felvásárlásokon is gondolkodni. A Wall Street Journal hétfői jelentése szerint a Bertelsmann vizsgálja annak lehetőségét, hogy zenei kiadó részlegét, a BMG-t egyesíti az AOL Time Warner zenekiadó részlegével.

A Bertelsmann Springer forgalma tavaly 731 millió euró volt. Tizenhat országban van jelen, több mint 700 magazint és évente 4000 könyvet ad ki. A Bertelsmann AG-nak az idei év első negyedében 397 millió eurós nettó vesztesége volt. A tavalyi első negyedben 2,54 milliárd eurós nyereséget ért el.

Eredményét elsősorban az amerikai piac és az árfolyamhatások rontották, habár a tavalyi első negyedév nyereségét elsősorban egy egyszeri tétel, az AOL Europe vonali szolgáltatóban birtokolt részesedés eladása duzzasztotta fel. Idei első negyedévi működési vesztesége 58 millió euró lett, eladásai 8,5 százalékos csökkenéssel 3,93 milliárd eurót értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik