Belföld

Amerikai páncélosbázisok Romániában és Bulgáriában?

Az iraki hadműveletekben részt vett amerikai I. Páncélos Hadosztály egységei az Egyesült Államokban és Kelet-Európában, elsősorban Romániában és Bulgáriában lévő bázisokra költöztethetik, állítja a „Stars and Stripes" kiadvány hétfői internetes száma.

Ezen egységeknek a németországi bázisokról történő elköltöztetésével kapcsolatos pletykák már az iraki háború kirobbanása előtt is keringtek, de egyelőre semmilyen hivatalos megerősítése sincs az ilyen típusú lépéseknek – írja a romaániai Ziua.

Ennek ellenére, egyes magas rangú katonai források szerint, a Pentagon jelenleg egyes nyugat-európai, elsősorban németországi bázisok bezárását és az ott állomásozott csapatok és felszerelések amerikai bázisokra, vagy Bulgáriában és Romániában létrehozandó kisebb bázisokra történő költöztetését vizsgálja.

James Jones tábornok, az Európában állomásozó amerikai katonai erők parancsnoka szerint, ez csak egy része az Egyesült Államokon kívül csapatok újraszervezési erőfeszítéseinek, a kelet-európai bázisok létrehozásának szándéka pedig stratégiai okokra vezethető vissza, köztük lévén az is, hogy a katonákat olyan országokban képezzék ki, melyekben a szabályozások nem annyira szigorúak és melyek jóval nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak az esetleges hadgyakorlatoknak.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik