Belföld

A szlovén NLB megvásárolt egy montenegrói bankot

A legnagyobb szlovén bank, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) pénteken többségi részt szerzett a montenegrói állami Montenegrobankában (MB): az NLB 11,1 millió eurót fizetett a legrégibb montenegrói pénzintézet 91,5 százalékáért. A felvásárlásról szóló szerződést az NLB igazgatótanácsának elnöke és a montenegrói pénzügyminiszter Podgoricában írta alá.

A felvásárlás célja, az MB-t vezető montenegrói bankká fejleszteni és az ügyfelek bizalmát a montenegrói bankrendszerben helyreállítani – áll az NLB indoklásában. A szlovén bank az MB-n keresztül a következő 3 évben 30 millió eurós hitelvonalat helyez működésbe, ennek egyharmada a kis- és középvállalkozások számára szolgáltat hiteleket.

Az NLB emellett 12,8 millió eurót különít el az MB
tőkeemelésére, számítógép-rendszerének megújítására, fiókjainak korszerűsítésére és marketingköltségekre. Az NLB a montenegrói bank 195 alkalmazottjának megtartására is ígéretet tett. Az NLB emellett pénteken Szlovéniában felvásárolta a csődbe jutott szlovén befektetési bank (SIB) részvényeinek 78,78 százalékát, 404,85 millió tolárért.

Az NLB-csoport Szlovéniában és külföldön 39 pénzintézetből áll, legutóbb Bosznia-Hercegovinában vásárolt bankokat és Csehországban, valamint Dél-Európában alapított pénzügyi társaságokat. Az NLB állami többségi tulajdonban van, de tavaly 34 százalékát a Közép- és Kelet-Európában aktív belga KBC pénzügyi csoport vásárolta fel. A szlovén kormány az NLB-t teljesen szeretné értékesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik