Belföld

Powell nem kívánt találkozni Arafattal

Hétnapos, nyolc országot érintő körútja keretében Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap Mahmud Abbasz (Abu Mazen) palesztin és Ariel Saron izraeli kormányfővel egyaránt találkozott - írja a Népszabadság.

A megbeszélések során kiderült, a Fehér Ház a palesztin kormánytól a terrorszervezetek leszerelését, a terror infrastruktúrájának felszámolását várja, míg az izraeli kabinettől egyelőre a palesztinok életkörülményeinek javítását. Abu Mazen késznek mutatkozott az Izrael-ellenes merényleteket végrehajtó szervezetek felszámolására, de leszögezte: Izraelnek zsidó telepeket kell felszámolnia, be kell fejeznie a „gyilkosságokat”, és szabadon kell engednie a „biztonsági okokból” fogva tartott palesztinokat. Emellett biztosítania kell Arafat elnök mozgásszabadságát is.

Saron azt hangsúlyozta, bármilyen előrelépés kulcsa az, hogy a palesztin kormány valóban indítson harcot a terrorizmus ellen. Jelezte azonban, hogy Izrael soha nem tesz olyan engedményeket, amelyek a biztonságát veszélyeztetik. Saron azt is bejelentette: rövidesen találkozik palesztin kollégájával. Minden megfigyelő számára feltűnő volt, hogy a washingtoni diplomácia irányítója nem kereste fel Jasszer Arafat palesztin vezetőt, akit George W. Bush amerikai elnök nem tart megbízható tárgyalópartnernek. Washingtonban bejelentették, hogy Irakban feloszlatták az 1968 óta hatalmon lévő Baath pártot.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik