Belföld

Nyugat-Európa továbbra is elítéli a háborút – és Amerikát

A Gallup-Sofres közvélemény-kutató öt nyugati országban végzett felmérése szerint a megkérdezettek többsége az iraki háborúban aratott amerikai győzelem dacára úgy véli, egy mégoly demokratikus birodalom tettei sem válnak jogossá pusztán a szuperhatalmi pozíciótól, vagy attól, hogy saját rendszerét erőszakkal képes rákényszeríteni másokra.

A felmérésben szereplő négy nyugat-európai ország közül háromban a válaszadók nagyobbik része a győzelem után sem találja igazolhatónak az iraki háborút. Németországban és Spanyolországban egyaránt 68 százalék, Franciaországban a véleménynyilvánítók 65 százaléka érvel azzal: mindeddig nem igazolódott be, hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel fenyegette volna a nemzetközi stabilitást, vagy kapcsolatban állt volna a radikális al-Kaida iszlám terrorszervezettel. Szerintük a háború valódi mozgatórúgója sokkal inkább iraki olaj megszerezésére irányuló amerikai törekvésekben keresendő.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában érthetően ellentétes a kérdés megítélése, az arányok azonban sokat mondóak: az amerikai mintában 68 százalék a háborút utólag is helyeslők aránya, a koalíciós partner Nagy-Britanniában viszont a megkérdezetteknek csak szűk többsége, 54 százalék azonosul kormánya hivatalos álláspontjával.


A háború hatására a német válaszadók 61 százaléka, a franciák 52 és a spanyolok 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az iraki háború negatív irányban módosította az Egyesült Államokról vallott véleményét. Figyelemre méltó, hogy erre a kérdésre az angol válaszadók 28 százaléka is hasonló értelemben foglalt állást, a szigetországbeli minta szerint 16 százaléknak javult a megítélése a tengerentúli nagy szövetségesről.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik