Belföld

Egybehangzó litván igen az EU-csatlakozásra

Elsöprő arányban mondtak igent a litván választópolgárok az ország európai uniós csatlakozására: a szavazatok összeszámlálásának előzetes végeredménye szerint a balti ország urnákhoz járuló választópolgárai 91 százalékot meghaladó többséggel biztosították támogatásukról Litvánia csatlakozását az Európai Unióhoz.

A litván választási bizottság hétfő hajnali csaknem végleges, nem hivatalos adatai szerint a legmerészebb várakozást is felülmúlta az EU-tagságot támogatók aránya, miközben a részvételi arány meghaladta a szükséges ötven százalékot: a 2,6 millió választásra jogosult polgár közül egymillió 538 ezren adtak le érvényes szavazatot szombaton és vasárnap, illetve ezt megelőzően postán.

A hétfő hajnalig összeszámolt, több mint 97 százaléknyi voks alapján az igen szavazatok aránya 90,97 százalék, a nem szavazatoké pedig alig 9,03 százalék volt. A vilniusi választási bizottság internetes honlapján hétfőn reggel közzétett nem hivatalos végeredmények szerint a szavazáson részt vevők közül az EU-tagság mellett voksolók aránya – az elemzők legmerészebb várakozásait is felülmúlva – 91,04 százalékot tett ki, míg a tagságot elutasító szavazatok aránya 8,96 százalék volt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik