Belföld

Drágul a héten a földgáz

Csütörtöktől, vagyis május 15-étől a földgáz ára a lakossági fogyasztóknál 12 százalékkal, míg az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik - olvasható a Népszabadságban. A gázár emeléséről az idén januárban döntöttek – azzal, hogy csak a fűtési szezon végén, azaz május 15-ével emelik meg a gázárakat.

A lakosságnak ugyanakkor csak október 1-jéig, vagyis az újabb fűtési szezon előtt kell a 12 százalékkal magasabb gázárat fizetnie. A gazdasági minisztérium tervei szerint ugyanis október elsejétől az egységes lakossági árat a fogyasztástól függő, úgynevezett tömbtarifa váltja fel.

Az első tömb az a kör, ahol a fogyasztás nem haladja meg az ezerötszáz köbmétert évente – a fogyasztó háztartások 53 százaléka idetartozik. Itt a májusi 12 százalékos emelést hat százalékra mérséklik. A második tömbbe az ezerötszáz és háromezer köbméter közötti fogyasztók tartoznak, akik számára az áremelés mértéke nyolc százalék lesz. A háromezer köbméter fölötti fogyasztókat a kompenzáció már nem érinti, így azoknál a 12 százalékos áremelés érvényesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik