Belföld

Borúlátók az amerikai tisztségviselők Irakban

Hazahívják Irakból a tömegpusztító-, és vegyi fegyvereket kereső specialistákat. A szakemberek kezdik teljesen elveszíteni hitüket abban, hogy valaha is talál majd valaki rejtett biológiai, vagy vegyi fegyvert, holott éppen e fegyverek vélt birtoklása okán indította háborúját Amerika az iraki rendszer fölszámolására. Az Egyesült Államok ugyanakkor hazahívja a Bagdad körzetét irányító civil kormányzót is, mert a térségben még mindig nagy a fejetlenség.

Eredményesnek nem nevezhető munka után minden jel szerint hazahívják Irakból a tömegpusztító fegyverek nyomát kutató amerikai specialistákat. Jóllehet, újakat és talán jobban fölszerelteket küldenek helyettük, de a helyszíni jelentések szerint óriási a csalódás azon amerikai biológus, kémikus, atomfegyver-szakértők körében, akik különítményesekként hetek óta azon dolgoztak, hogy bizonyítsák az amerikai korány év elején tett állításait: tudniillik Irakban több száz tonnányi tömegpusztító vegyi, és biológiai ágenst tárolnak, valamint célba juttató eszközöket rejtegetnek.

A Washington Post című lap megtudta, hogy fölszámolás vár a speciális különítményre, megkérdezett tagjai nem is titkolják frusztráltságukat. Kezdik teljesen elveszíteni hitüket abban, hogy valaha is talál majd valaki rejtett biológiai, vagy vegyi fegyvert, holott éppen e fegyverek vélt birtoklása okán indította háborúját Amerika az iraki rendszer fölszámolására. Minden esetre a háború után Irakba küldött első, speciális fegyverkutató csoportot állítólag nagyon gyorsan fölszámolják és tagjait hazaküldik.


A washingtoni kormánytisztviselők, ha nem is hivatalosan, de a háttérbeszélgetéseken szintén borúlátónak mutatkoznak. Kezdik elismerni, hogy az elnök és a védelmi miniszter magabiztos nyilatkozatai ellenére talán még sem bukkannak Szaddamék tömegpusztító fegyvereire, legjobb esetben csak azok nyomát fogják megtalálni.


Az amerikai kormányzat iraki személyzeti politikájának felülvizsgálatát határozta el. Ennek keretében máris hazarendelték Barbara Bodint, aki Bagdad de facto polgármestereként a középiraki ügyek korrdinátora volt. Ugyancsak visszerendelik Jay Garner nyugalmazott tábornokot, akit korábban kormányzóként emlegettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik