Belföld

Pető az új elnök

Pető Ivánt választotta meg a Szabad Demokraták Szövetségének országos tanácsa a testület elnökévé vasárnap Budapesten.

A poszt betöltéséért – Pető Ivánon kívül – Mécs Imre parlamenti képviselő indult. A titkos szavazáson Pető Iván 52, Mécs Imre 25 szavazatot kapott. Az újonnan megválasztott ot-elnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy elnökségi taggá választották Gulyás Józsefet, Sándor Klárát, Velkey Gábort, illetve Takács Gábort.

Pető Iván egy kérdésre válaszolva közölte: az országos tanácsnak az SZDSZ főbb politikai irányvonalának meghatározása és stratégiai kérdések tárgyalása mellett a legfontosabb feladata lesz az elnöki programban megfogalmazott alapszabály-módosítás kidolgozása és megvitatása.

Nem tud, illetve nehezen tud az SZDSZ úgy működni, ahogy az alapszabály jelenleg előírja – fogalmazott, hozzátéve: ezért kell az élethez igazítani az alapszabályt. A testület elnöke egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy támogatják-e majd azt az elképzelését, hogy csökkenjen az országos tanács létszáma.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy megalakult az SZDSZ országos tanácsának zöld tagozata, illetve, hogy Világosi Gábort választották a jószolgálati és etikai bizottság elnökévé.

Pető Iván beszámolt arról, hogy az ot tagjai – mint mondta – nagy tetszéssel fogadták az előttük bemutatkozó Persányi Miklós új környezetvédelmi miniszter hitvallását. Megjegyezte, hogy a testület megköszönte Kóródi Máriának a miniszteri munkáját és elfogadta Kuncze Gábor pártelnök azon értékelését, miszerint a minisztercsere nem az SZDSZ által megfogalmazott kritikát jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik