Belföld

Washington minél előbb feloldaná a szankciókat

A fegyverszállítási tilalom kivételével valamennyi Irak elleni ENSZ-szankció feloldását kezdeményezi az Egyesült Államok abban a határozati javaslatban, amelyet az amerikai kormány pénteken tervez a Biztonság Tanács elé terjeszteni.

A BT tagjai körében csütörtökön köröztetett, és a Reuters hírügynökség tudomására jutott határozattervezet szerint Iraknak ismét engedélyeznék a kőolajeladásokat az ENSZ ellenőrzése nélkül. A bevételeket azonban egy, a humanitárius szükségleteket és az újjáépítést szolgáló úgynevezett Iraki Segélyalapba áramoltatnák. A segélyalapot az ENSZ, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap felügyelné.

John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön közölte, az Egyesült Államok arra számít, hogy a szankciók feloldásáról szóló határozatot 15 napon belül elfogadják. New Yorki diplomáciai források a nap folyamán közölték: az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki összehívását kérte, hogy megtárgyalják az Irak-ellenes szankciókkal kapcsolatos határozati javaslatot. A javaslatot egyes jelentések szerint Nagy-Britanniával és Spanyolországgal közösen terjeszti be az Egyesült Államok.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik