Belföld

Az OPEC a riválisokat is bevonná az árak alakításába

Az olaj árának további esését kívánja megakadályozni az OPEC, ezért hét rivális olajtermelőt is meghívott júliusi, dohai értekezletére. Norvégia visszautasította a meghívást.

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken bejelentette, hogy az OPEC június 11-i dohai értekezletére meghívnak hét rivális kőolajtermelőt, köztük Oroszországot, Norvégiát, Mexikót ás Angolát is.

Nem sokkal az OPEC bejelentését követően Norvégia máris úgy nyilatkozott, hogy nem kíván részt venni az értekezleten.

Norvégia, Szaúd-Arábia és Oroszország után, a világ harmadik olajexportőre, naponta 3,0 millió hordónyi olajat termel ki. Oslo néhány éve segítette az olajkartellt, hogy a kitermelés csökkentésével növelhesse az olajárakat. Arra a kérdésre, hogy ismét hajlandó lenne-e segíteni az OPEC-et, a szóvivő közölte: ezt a mostani meghívás elfogadásától függetlenül döntenék el, de a kérdés jelenleg nincs napirenden.

Az OPEC szóvivője szerint ez az első alkalom, hogy nem OPEC országokat is meghívnak a szervezet rendkívüli tanácskozására. Az OPEC elnöke, Abdullah al-Attija pénteken úgy nyilatkozott, hogy a többi termelő segítségére is szükség van, ha termeléscsökkentéssel akarják megállítani az árak további esését, ugyanis – mint mondta – “az OPEC egyedül nem képes a piac stabilizálására”.

Szaúdi közlés szerint az OPEC kvótakötelezett tagjainak teljes termelése április végén napi 27,4 millió hordó volt. Az OPEC tizenegyedik tagja, Irak jelenleg nem értékesít olajat a világpiacon. A szaúd-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi az értekezlet után úgy nyilatkozott, hogy az OPEC következő, június 11-re tervezett miniszteri értekezletén minden bizonnyal tovább csökkentik a termelést.

Oroszország az idén április végéig összesen 132,9 millió tonna olajat termelt ki, a múlt esztendő azonos időszakában kitermelt mennyiségnél 11 százalékkal többet – közölte a moszkvai energiaügyi minisztérium. Különösen áprilisban futott fel a termelés: a múlt hónapban 33,5 millió tonna nyersolajat termeltek. A napokban megjelent adat szerint áprilisban a napi átlagos termelés már 8,19 millió hordóra nőtt, ami rekord a Szovjetunió felbomlása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik