Belföld

Trabant-technológia a fejlődő országoknak

Az egykori keletnémet autólegendát, a Trabantot megvalósító filozófiát kívánja alkalmazni Petere Mendos német vállalkozó egy, a fejlődő országok számára szánt autó létrehozásában, melyhez igénybe venné a Trabant fejlesztőinek know-howját is.

A gépkocsinak egyszerű felépítésűnek, robosztusnak, tönkretehetetlennek kell lennie és nem kerülhet többe háromezer eurónál. A Trabant egykori gyártójának, a VEB Sachsenring autógyárnak a jogutódja, a csődeljárás alatt álló Sachsenring Fahrzeugtechnik GmbH készíti majd el az elképzelt modell megvalósíthatósági tanulmányát – ehhez mindössze a pénz hiányzik.

A fejlődő országok hatalmas keresletet támasztanak az alacsony technológiai szinten előállított olcsó termékek iránt. A Trabant gyárban évtizedek alatt felhalmozott technológiai ismeretek éppen megfelelnek a célnak, hiszen egy nyolchengeres, üzemanyag befecskendezéses autócsodákban gondolkodó tervezői gárdától nem lehet elvárni, hogy sikerrel vegyék az akadályt.

Az autó természetesen nem feltétlenül Németországban készül majd és megjelenésében sem emlékeztet majd feltétlenül a Trabantra. Sőt, az elképzeléssel kapcsolatban talán még az “autó” kifejezés használata is túlzónak tűnik. Sokkal inkább egy olyan szállítójárműről lenne szó, mely egyáltalán nem igényli az aszfaltozott utakat, de nem is tekinthető a hagyományos értelemben vett terepjárónak.

A terveket Dessau és Johannesburg iparművészeti főiskolái készítik el. A motor legfeljebb 1,1 liter lökettérfogatú lesz és a jármű maximálisan 80 km/óra sebességre lesz képes.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik