Belföld

Román-magyar együttműködés az informatikában

Az informatika által létrejött új területeken való szorosabb magyar-román együttműködés lehetőségeiről tárgyalt szerdán Bukarestben Kovács Kálmán informatikai és távközlési miniszter Dan Nica román informatikai miniszterrel.

A találkozón szó volt arról, hogy magyar és román vállalatok közösen pályázzanak az Európai Unió informatikai, kutatási és fejlesztési programjaira, kölcsönösen megkönnyítsék a magyar és a román informatikai, számítástechnikai vállalkozások számára a másik országban való üzleti lehetőségek kihasználását, partnerek keresését.

A két miniszter megállapodott abban, hogy üzletemberi fórumot szerveznek az informatikai kis és közepes vállalkozások részére. A távlati elképzelés szerint ez a fórum állandó szervezeti keretet is biztosít majd az érintett vállalkozások együttműködéséhez.

A magyar és a román minisztérium közös, magyar és román nyelvű internetes portált indít. Ebben – akárcsak az üzletemberi fórum létrehozásában – nagy mértékben számítanak a romániai magyar, illetve a magyarországi román közösségeket képviselő szervezetek közreműködésére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik