Belföld

Az ORFK vizsgálja a BRFK-t

Független közbiztonsági szakértők és névtelenséget kérő rendőrségi források szerint több súlyos és számtalan „apróbb" szakmai hibát követtek el a BRFK illetékesei a vasárnapi kendertüntetés biztosításának előkészítésekor és lebonyolításakor - írja a Népszabadság. A hibáknak egyes források szerint személyi konzekvenciái is lesznek a rendőrségen.

Az ORFK illetékeseinek péntekig kell elkészíteni jelentésüket arról a vizsgálatról, amelyet Lamperth Mónika belügyminiszter felkérésére kedden rendeltek el, tisztázandó: terhelheti-e felelősség a rendőrséget azért, hogy botrányos véget ért vasárnap a Vörösmarty téren megtartott két tömegrendezvény. Az ORFK és a BRFK berkeiben közszájon forgó elsődleges adatokra hivatkozva rendőrségi források lapunknak azt mondták: a vizsgálat eddigi megállapításai több ponton ellentétesek annak a jelentésnek a tartalmával, amelyet a BRFK vezetői írtak feletteseiknek, köztük a miniszternek.

Hozzáértők szerint az indokoltnál lényegesen kisebb erővel jelent meg a rendőrség a Vörösmarty téren, miután az ellentüntetést szervezők előre bejelentették, hogy meg fogják zavarni a Kendermag demonstrációját. A BRFK a jelek szerint nem készült fel a súlyának és az előre bejelentett létszámnak megfelelő erőkkel és taktikával a rendfenntartásra. Egyebek között ezzel magyarázható, hogy a rendőrség csak késve, és akkor is bizonytalanul avatkozott be, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy az elszabadult indulatok miatt az események irányítása végérvényesen kicsúszott a szervezők kezéből.

A szemben álló demonstrálók elkülönítésére felállított kordont bárki könynyen kikerülhette, anélkül, hogy a rendezvényt biztosító rendőrök észrevették volna. Tömegrendezvények biztosításában korábban nagy gyakorlatot szerzett, ma már nyugdíjas rendőrök egybehangzó véleménye szerint a demonstratív rendőri jelenlét az ellenérdekű tüntetők közé beszivárgókat is visszatartotta volna a rendzavarástól. Rendőrségi berkekben bírálják a BRFK-t azért is, hogy saját munkatársai esetleges felelősségének alaposabb vizsgálata nélkül, a demonstrációk szervezőire hárították a felelősséget a történtekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik