Belföld

Németország: katasztrofális a hangulat

Egyre növekszik a német cégek borúlátása idei kilátásaikkal kapcsolatban: csak egynegyedük reméli a termelés növelését - áll a kölni IW gazdaságkutató intézet jelentésében.

Az IW szerint a német gazdasági hangulat katasztrofális. A
felmérés tízéves történetében most először a keletnémet cégek is inkább pesszimistának mutatkoztak: 38 százalékuk esést vár, 28 százalék remél csak javulást. Az ország nyugati felében ugyancsak romlott a hangulat az IW tavaly őszi felméréséhez képest: a válaszadók egyharmada valószínűsít termeléscsökkenést, csak negyedük vár felívelést. A megkérdezett cégek 45 százaléka úgy gondolja, az idén elbocsátásokra kényszerül.


Az egyetlen pozitív várakozást az exportőrök fogalmazták meg:
többségük inkább a megrendelések növekedésére, mint csökkenésére számít. Az IW elemzői hozzátették, hogy az export jelentősebb hozzájárulása nélkül Németország recesszióba süllyedne. A jelenlegi körülményekkel kapcsolatban a keletnémet cégek 40 százaléka közölte, hogy termelése az egy évvel ezelőtti szint alatt van. Tavaly ősszel is nagyjából ekkora hányad nyilatkozott így. Most 25 százalék állította azt, hogy termelése meghaladja az egy évvel ezelőttit. Németország nyugati felén 37 százalék értékelte úgy, hogy termelése csökkent, 27 százalék növekedést tapasztalt. Ez kissé jobb eredmény volt a tavaly őszinél, főként a félkésztermékgyártók jobb hangulata miatt.


AZ IW 501 céget kérdezett meg Németország keleti felén és 732-t a nyugati országrészben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik