Belföld

Nem teljesíti az EU a Kiotói Egyezmény előírásait

Az EU környezetvédelmi figyelőszervezete, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az EU-ban az üvegház-hatást kiváltó gázkibocsátás egy százalékkal nőtt 2001-ben 2000-hez viszonyítva – így eléggé bizonytalanná vált, hogy az EU tartani tudja-e a Kiotói Egyezményben előírtakat.

Az USA által nem elfogadott kiotói dokumentumban arról állapodtak meg a világ vezető ipari államai, hogy fokozatosan csökkentik a káros gáz kibocsátását.
Az új, kiábrándító adatok tükrében az EU – mindmáig a kiotói protokoll egyik leglelkesebb támogatója – vélhetően nem tudja teljesíteni a szerződésben vállaltakat. Ez azért is különösen kínos, mert amerikai elnököt Brüsszel hevesen támadta két évvel ezelőtt, mikor Bush kijelentette, hogy az USA nem ratifikálja az egyezményt.

A környezetvédelmi ügynökség szerint a megnövekedett károsgáz-kibocsátásért részben a 2001-es hideg tél felelős: a háztartásokban a szokásosnál jóval több fűtőanyagot használtak el. A közúti szállítás is “rátett egy lapáttal”, s érezhető volt az is, hogy szükségessé vált a széntüzelésű erőművek szokásosnál intenzívebb igénybe vétele.
“A legfrissebb adatok szerint a tizenöt EU tagállamból tíz vélhetően túllépi előírt gázkibocsátási kvótáját” – véli az ügynökség. Ezek az országok: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A károsgáz-kibocsátást a legnagyobb mértékben Luxemburg és Németország tudta csökkenteni, kiotói ígéretét rajtuk kívül – úgy tűnik, – még Svédország és Nagy-Britannia lesz képes teljesíteni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik