Belföld

Négypárti parlamenti küldöttség Washingtonban

Washingtonban folytat megbeszéléseket az Országgyűlés négypárti delegációja, Eörsi Mátyás (SZDSZ), Font Sándor (MDF), Gedei József (MSZP), és Balla Mihály (Fidesz) képviselők, valamint Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára.

A küldöttség a magyar nagykövetségen tájékoztatta a magyar újságírókat. Eörsi Mátyás az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy a látogatás időpontja nem a véletlen műve, az iraki békefenntartással kapcsolatos amerikai álláspontot és érveket hallgatták meg. Washingtonban nem értik az időhúzást, illetve a magyar részvételt ellenző hangokat. A háborúval szembeni állásfoglalásra még láttak magyarázatot, de a békefenntartást emberiességi okok indokolják, hiszen a segítségnyújtáshoz biztonság kell.

Eörsi utalt rá, hogy a NATO Magyarország esetéből okulva a mostani bővítési körben minden jelöltnél kikötötte a belső jogrend hozzáigazítását a tagság követelményeihez. Ez Magyarország számára intő jel kell legyen, mert a jelenlegi a döntési folyamat fékezi a katonai akciók tervezését. Elmondta, hogy négypárti kezdeményezést fog javasolni az alkotmány olyan értelmű módosítására, hogy nemzetközi kötelezettségvállalás esetén a magyar katonák külföldre vagy külföldi katonák Magyarországra vezényléséről a kormány dönthessen, más esetekben pedig a parlament, de ne kétharmados, hanem egyszerű többséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik