Belföld

Létszámcsökkenés a kancellárián

A kormányzati várakozások szerint negyven százalékára, mintegy 300 fősre csökken a kancellária törzsapparátusa - írja a Világgazdaság. A MeH egyéves története tökéletesen tükrözi Medgyessy Péter és az MSZP viszonyának alakulását, a kormányfő folyamatos erősödését.

Vízfejű óriás, a szocialista őskövületek politikai elfekvője, ejtőernyősök gyűjtőhelye – ilyen jelzőkkel illették a koalíciós pártokon belül is az egy évvel ezelőtti kormányváltást követően létrejött Miniszterelnöki Hivatalt. Noha a szocialisták a kampányban kisebb és olcsóbb kancelláriát, kevésbé centralizált államot ígértek, a kormányalakítás körüli alkuban ez elbukott: a 667 fővel átvett hivatal az ősszel elérte a megemelt, 780 fős engedélyezett létszámkeretet.

A növekedést ugyan a kiemeltnek tekintett feladatok kancelláriára helyezésével indokolták, valójában az MSZP-n belüli erőviszonyok és alkudozások nyomán kellett több politikust szerephez juttatni. Így míg a kabinetben számos „külsős” kapott szerepet Medgyessy Péter saját döntése alapján, a kancellária megtelt az MSZP korábbi években meghatározó politikusaival.


 

Ajánlott videó