Belföld

Kormányfői vizsgálat Pakson, miniszteri biztost neveztek ki

Medgyessy Péter miniszterelnök rendkívüli beszámolót kért Paks ügyében, péntektől Aszódi Attila egyetemi docens miniszteri biztosként működik közre az üzemzavar felszámolásában.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kormányfő “a Kormány részéről eddig is folytatott szigorú beszámoltatási gyakorlatnak megfelelően” – szerdán soron kívüli tájékoztatást kért a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójától, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójától a paksi atomerőmű 2. blokkja mellett lévő pihentető medencével összeköttetésben lévő 1. számú aknában május 3-án történt hidrazin adagolással kapcsolatban.

A tájékoztató – szakértőkkel történt közös – kiértékelése alapján egyértelműen megállapítható, hogy ez az esemény valós biztonsági kockázatot nem jelentett. A vegyszeradagolás célszerű és egyben szükséges művelet volt, amelyet a kibocsátási lehetőségek minimalizálása, tehát a biztonság növelése érdekében hajtottak végre – áll a közleményben.

A közlemény szerint a miniszterelnök felszólította a Paksi Atomerőmű Rt. vezetését, hogy az erőmű 2-es reaktorblokkja mellett lévő tisztítótartálynál bekövetkezett üzemzavar felszámolása során messzemenően tartsák be a fokozott biztonságot garantáló hatósági és üzemi előírásokat. Medgyessy Péter egyetért azzal, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. vezetése határozottan tegye meg az üggyel kapcsolatos szükséges lépéseket.

A GKM közleménye beszámol arról is, hogy az üzemzavar és következményei minél hatékonyabb és biztonságosabb felszámolásának elősegítése érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavar felszámolását végző szakértői team mellé. A biztos dr. Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese.

Ajánlott videó