Belföld

Kitartó roham az útlevelekért

Várhatóan csak a nyár végén csillapodik az okmányirodákban az útlevelek érvényességének tömeges lejárta miatt kialakult óriási forgalom - írja a Világgazdaság. Az irodák próbálják kezelni a helyzetet, de a hosszas várakozás a legtöbb helyen így is elkerülhetetlen.

Óriási forgalom alakult ki az okmányirodákban, miután az idén mintegy másfél millió úti okmány érvényessége jár le. Az elkövetkező egy-két hónapban nem is lehet a helyzet javulására számítani. A lejáró okmányok száma duplája a tavalyinak, s a torlódást fokozza, hogy az utazni szándékozók döntő többsége a nyári szezon előtt kívánja lecserélni régi útlevelét.

A Belügyminisztérium az első negyedévben 600 ezer új okmányt készíttetett el, s a második negyedben további mintegy 500 ezer kiadására lehet számítani. „A kérelmezők rohamának oka, hogy 1998-ban, az új útlevelek bevezetése miatti illetékemeléstől tartva rengetegen hosszabbították meg régi okmányuk érvényességét, amelyek most egy időben járnak le” – közölte Urbán György.

A BM központi hivatalának vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a kérelmezők rohamára számítva prognózist készítettek. E szerint az igénylők száma augusztustól csökkenhet az átlagos szintre, s jövőre csupán 600-700 ezer új kérelemre számítanak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik