Belföld

Újabb magyar tagja van az Amerikai Tudományos Akadémiának

Szalay Sándor magyar asztrofizikust május 5-én rendes tagjává választotta Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia. Korábban a Nobel-díjas magyar tudóst, Oláh Györgyöt választották be a tekintélyes testület tagjai közé.

Szalay Sándor, aki évek óta Amerikában dolgozik, a Népszabadságnak elmondta: nem tudott a felterjesztésről, megválasztásáról is csak kedden értesült, amikor az új rendes és tiszteleti tagok névsora (rajta például Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az idősebbik William Gates, Walter Cronkite tévés újságíró, a hangfelvételi rendszeréről ismert Ray Dolby) felkerült az akadémia honlapjára. Az 55 éves fizikus – aki a John Hopkins Egyetemen dolgozik – jelenleg elsősorban kozmológiával, asztrofizikai adatbázisok készítésével, illetve egy 12 országban működő virtuális obszervatórium szervezésével foglalkozik.


 

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.