Belföld

Hová tűnt egymillió grúz?

Egyötödével csökkent Grúzia lélekszáma a legutóbbi népszámlálás tanúsága szerint. 1989-ben még 5,5 millióan éltek a kaukázusi köztársaságban (akkor még a Szovjetunió része volt Grúzia), 2002-re viszont 4,4 millióra csökkent a lélekszám a BBC szerint. Ennek oka részben a statisztikák pontatlansága, két országrészben ugyanis nem tudták megszámlálni a népességet.

A grúz központi statisztikai hivatal szerdai bejelentése szerint a körülbelül egymilliós népességfogyás két tényezőnek köszönhető. Az egyik az, hogy az élveszületések száma felére csökkent az elmúlt évtizedben, és ma már csak évente 45 ezer újszülött jön világra a kaukázusi országban.

A másik népességfogyási tényező pedig az emigráció. A most gazdasági problémák és a szeparatista háborúk által sújtott kaukázusi állam egykor az egyik legfejlettebb szovjet tagköztársaság volt. Körülbelül 850 ezren hagyták el az országot 1989 óta, közülük hétszázezren Oroszországba távoztak. A többiek Ukrajnába, Görögországba, Németországba, Törökországba, az USA-ba és Nagy-Britanniába vándoroltak ki.

A grúz statisztikusok nem tudtak pontos adatokat közölni az abház és a dél-oszét lakosságról. E két tagköztársaságban, amelyek hivatalosan Grúzia részét képezik – ám a gyakorlatban ez nem igazán érvényesül –, becslések szerint 230 ezren élnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik