Belföld

A Greenpeace a paksi vezér leváltását követeli, a Fidesz a kormányt hibáztatja

A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, Kocsis István azonnali leváltását követeli az újabb paksi eseménnyel, a gázképződéssel, valamint a nem időben adott tájékoztatással kapcsolatban a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet.

Ezek a történések is bizonyítják a környezetvédő szervezet szerint, hogy mennyire felelőtlen terv az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása. A környezetvédő szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában rámutat: egész Európában komoly kampány folyik az atomerőművek bezárása érdekében.


Atomenergia Hivatal: további vizsgálatok szükségesek


Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ugyanakkor szintén csütörtökön közölte: szükségesnek tartja, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. intézkedéseket tegyen a biztonsági kultúra növelése érdekében. Az ellenőrző hatóság erre a következtetésre a május 3-án tapasztalt rendellenes gázképződés és neutronsűrűség-ingadozás vizsgálata során jutott.

Az OAH csütörtökön, a vizsgálat eddigi eredményei alapján arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. illetékese elmulasztotta hozzájárulásukat kérni a sérült fűtőelemeket is érintő technológiai műveletekhez. A részvénytársaság továbbá a bekövetkezett eseményről a hatóságot csak jelentős késedelem után tájékoztatta.

Az esemény körülményeinek teljes megismerése további vizsgálatokat igényel – állapítja meg az OAH közleménye. A jelenségek esetleg a tisztítótartályban lévő sérült fűtőelemek biztonságának csökkenésére is utalhattak – áll az OAH közleményében.

A Fidesz tájékoztatást kér

A Fidesz környezetvédelmi kabinetje azt várja a kormánytól, hogy utasítsa a Paksi Atomerőmű vezetőit: az ismételt üzemzavar kapcsán mindenre kiterjedő tájékoztatást adjanak. Turi-Kovács Béla, a Fidesz-frakció környezetvédelmi kabinetjének vezetője a május 3-i paksi gázképződéssel kapcsolatban csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Paksi Atomerőműben ismételten olyan üzemzavar következett be, amely balesetveszélyes helyzetet teremtett.

– A veszélyhelyzet feltehetőleg emberi, vezetési mulasztás, téves döntés vagy döntések okozhatják – véli Turi-Kovács Béla. A politikus közleményében azt írja, hogy az atomerőmű vezetői semmit sem változtattak azon a törvénysértő gyakorlaton, hogy csak késve és pontatlanul tájékoztatják mind a hatóságot, mind pedig a közvéleményt.

A Fidesz-frakció környezetvédelmi kabinetje szerint a Pakson történtekért, a szükséges intézkedések elmulasztásáért a kormányt terheli a felelősség. Elvárjuk, hogy a kormány vonja le a szükséges következtetéseket és állítsa helyre a Paksi Atomerőmű működési feltételeit – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik