Belföld

Fordulóponton a részvénypiacok

Az év első két hónapjában világszerte csökkentek, március közepe óta azonban emelkednek a részvényárfolyamok - olvasható a Népszavában. Szakenmberek szerint a jelenlegi lendület tovább nem tartható fenn, többségük mégis esélyt lát arra, hogy idén a részvényárak még emelkedjenek.

Elemzők szerint a elsősorban háborús készülődés miatti bizonytalanság okozta a tőzsdei visszaesést az év első két hónapjában. Az elmúlt két hónap fellendülése pedig ennek megszűnése miatt történt. A háborús bizonytsalanság megemelte az olajárakat, ami rontotta a gazdaság növekedési kilátásait. Az olajár későbbi csökkenése viszont mérsékli az inflációt, növeli a gazdaság gyorsulásának esélyeit és kedvezőbbé teszi a vállalatok profitkilátásait

Most nem kell félni a részvényektől – állítja Pásztor Csaba, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) ügyvezető igazgatója. Jelenleg kedvező a hangulat a világ rszvénypiacain és a magyar gazdaság is jobb helyzetben van a fejlett európai országokéihoz képest. Szerinte ez a két tényező a nyár végéig, vagy akár az év végéig is fennmaradhat, ezért az MKB szakembere ugyan jelentős ingadozások mellett, ám a részvényárfolyamok további emelkedésére számít a következő hónapokban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik