Belföld

Egymilliárd dolláros mérlegkorrekció az Aholdnál

Az Ahold holland kiskereskedelmi óriáscég könyvelési botrányának vizsgálata 880 millió dolláros profittúlbecslést talált a cégnél és ez mintegy 1 milliárd dollárnyi változtatást tesz szükségessé a cég US Foodservice nevű leánycégének mérlegében.

Az Ahold közleménye szerint más részlegeknél nincs jele
pénzügyi visszaélésnek és a vezetés bizakodó, hogy a könyvelők a 2002-es eredményekkel kapcsolatos munkájukat a június 30-i határidő előtt befejezik. A PriceWaterHouseCoopers könyvvizsgáló a 2000. április 1. és 2002 december vége közti időszakban a US Foodservice-nél a tényleges nyereségnél 880 millió dollárral nagyabb profitbevallást mutatott ki.


Ki a felelős?


A bejelentésben nem szerepel, hogy ki tehető felelőssé ezért, az igazságügyi vizsgálat folytatódik. A Reuters tudomása szerint a vizsgálat tisztázta az US Foodservice ügyvezető igazgatóját és két másik vezető felelősségét állapította meg, akiket időközben már felfüggesztettek állásukból.


Évről évre nagyobb túlzás


A 880 millió dollárból mintegy 110 millió a 2000. évre, 260
millió 2001-re és 510 millió 2002-re vonatkozik. Az Ahold februárban közölte, hogy az érintett egység a ténylegesnél több mint 500 millió dollárral több nyereséget vallott
be.


Most az fb léphet


Az Ahold felügyelő bizottsága hamarosan összeül, hogy megvitassa, milyen lépések szükségesek a US Foodservice-szel
kapcsolatban. Az Ahold egyike azon holland vállalatoknak, ahol a vezetőknek komoly részvényopciós lehetőséget is kínálnak, azok ösztönözve érezhetik magukat, hogy “remek számokat” hozzanak nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik