Belföld

Több mint egy éve növekszik Németországban a munkanélküliség

Áprilisban Németországban 44 ezerrel, 4,46 millióra emelkedett - a szezonális hatások kizárásával - a munkanélküliek száma - jelentette szerdán a német munkaügyi hivatal. Ez már a 13. hónap, hogy Európa legerősebb gazdaságában, a 2001 vége óta enyhe recesszióban lévő Németországban növekszik az állástalanok száma.

A munkaerőpiacon nincsen javulás a gazdaság gyengesége, illetve a gazdaság szerkezeti gondok miatt- fogalmaz a hivatal közleményében. A szakértők várakozásaiban ennél valamivel kisebb mértékű, 41 ezer fős munkanélküliség növekedés szerepelt.

Az ország nyugati felében 30, a keletiben 14 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma áprilisban. A szezonális hatásokat is magába foglaló munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent áprilisban a márciusi 11,1 százalékhoz képest. Ilyen számításban az előző havi 4,608 millióról 4,495 millióra csökkent a munkanélküliek száma.

Tekintettel arra, hogy a német kormány a múlt héten szállította le az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, azt 1,0 százalékról 0,75 százalékra vitte le, vagyis halvány a remény egy második fél évi fellendülésre, ezért az elemzők rövid távon nem is számítanak a foglalkoztatási helyzet javulására. A szezonális hatásokat magába foglaló munkanélküliség az év végére az 5 milliót is meghaladhatja – mondják- , amiben részben szerepet játszik az erősödő euró, amely ugyan kedvező a háztartások fogyasztása szempontjából, viszont fékezi a gazdasági növekedést.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik