Belföld

Tárgyalások a civil stratégiáról és a honvédség karcsúsításáról

A jobb mobilitás és a dinamikusabb haderő kialakítása érdekében a kormány szerdai ülésén dönt egyes honvédelmi intézmények létszámcsökkentéséről. A kabinet megvitatja a társadalmi párbeszéd elősegítésére készült civil stratégiát is.

A honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó egyes szervezetek létszámcsökkentéséről tárgyal szerdai ülésén a kormány. A létszámcsökkentés mértéke átlagosan húsz százalék, a Honvédelmi Minisztériumot és háttérintézményeit érinti. Gál J. Zoltán kormányszóvivő keddi közleménye szerint a várható döntést az indokolja, hogy a minisztériumi szervezeti és létszámstruktúra nem működőképes és nem finanszírozható tovább, mivel az nincs összhangban a feladatköri rendszerrel.

A létszámcsökkentésben érintettek esetében a tárca minden jogilag biztosítható járandóságot megad. A döntés következményeként egy kisebb létszámú, olcsóbb és hatékonyabb Honvédelmi Minisztérium jön létre. Az új szervezeti struktúra 2004. január elsejére véglegesedik.

A miniszterek megvitatják a kormány civil stratégiáját. Ilyen stratégia az elmúlt kormányzati időszakokban nem készült, célja a civil társadalommal való együttműködés, a társadalmi párbeszéd intézményesítése. A javaslat nyomán kiszélesedő munkamegosztás és párbeszéd segíti a non-profit szektor megerősödését. Növekszik a civil szervezetek közfeladat-átvállalási lehetősége. A költségvetési források átláthatóbb elosztása és ellenőrzött felhasználása ezen a területen is az üvegzsebprogram működését biztosítja.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik