Belföld

Szülni és születni – Svédországban a legjobb

A Save the Children nemzetközi szervezet ismét rangsorolta a világ országait: hol milyen a nők és gyermekeik helyzete. Továbbra is a skandinávok állnak az élen. Az anya jóléte

Az anya jólétét az alábbi hat mutató alapján számolják ki: az anya halálával végződő szülések aránya, a modern fogamzásgátlószereket használó nők aránya, a kórházban vagy szakképzett segítséggel történő születések aránya, a súlyos vérszegénységben szenvedő terhes nők aránya, az írni-olvasni tudás aránya a felnőtt nők körében, és végül a törvényhozásban résztvevő női képviselők aránya.

A gyermekek jóléte nagyban függ édesanyjuk egészségi, biztonsági körülményeitől valamint az életszínvonalától, ezért a Save the Children amerikai központú nemzetközi szervezet Anyasági Indexe meghatározásakor két dolgot vesz figyelembe: egyrészt az anya, másrészt a gyermek jólétét.

A felmérést 117 államban, köztük 19 fejlett országban végezték el. Ez utóbbiak közé sorolták a nyugat-európai országokat, az USA-t, Kanadát, Ausztráliát, valamint nyolc kelet-közép-európai és ex-szovjet államot.

 A gyermek jóléte

A gyermek jólétét négy mutató alapján számolták: a csecsemőhalandósági ráta, a beiskolázási arány, a társadalom azon hányada, amely iható minőségű tiszta vízhez jut, valamint azon öt év alatti gyerekek hányada, akik mérsékelt vagy súlyos éhezéssel szembesülnek.A listát, csakúgy mint tavaly, három skandináv állam, Svédország, Dánia és Norvégia vezeti. Az abszolút élen, vagyis mindkét kategóriában első helyen, Svédország végzett: ott a nők 72 százaléka él modern fogamzásgátló szerekkel, és a parlamenti helyek 45 százalékát is női képviselők birtokolják.

A skandináv országokat Svájc, Finnország, Kanada, Hollandia és Ausztrália követi. Magyarország a 14. helyre került az anyasági index alapján. A szervezet a statisztikák tükrében a magyar gyerekek állapotát, életminőségét nagyon jóra értékelte, több más országgal együtt ennek alapján negyedikek lettünk.
 Hol a legjobb anyának és gyermekének?

1. Svédország
2. Dánia
3. Norvégia
4. Svájc
5. Finnország
6. Kanada
7. Hollandia
8. Ausztrália
9. Ausztria
10. Nagy-Britannia

A nők helyzete azonban hagy még kívánnivalót maga után. 1500-ból egy nő belehal a szülésbe. Csak a nők 68 százaléka él a modern fogamzásgátlás eszközeivel. A nők igencsak alulreprezentáltak a parlamentben, csupán a képviselők 9 százalékát teszik ki. Nemzetközi összehasonlításban a nők helyzete alapján Magyarországot a 19. helyre rangsorolta a szervezet.

A lista utolsó helyeit szinte teljes egészben afrikai országok foglalják el. A felmérés szerint igen nehéz a nők és gyermekek helyzete Nigerben, Etiópiában, Maliban, Csádban és Angolában.
 Hol a legrosszabb anyának és gyermekének?

108. Angola
109. Csád
110. Mali
111. Guinea
112. Sierra Leone
113. Jemen
114. Bissau-Guinea
115. Etiópia
116. Burkina Faso
117. Niger

Néhány döbbenetes tény:

• A születések kevesebb mint 15 százaléka történik kórházban vagy szakértők közreműködésével Afganisztánban, Nepálban és Etiópiában.

• Hétből egy nő meghal szülés közben Afganisztánban, Guineában és Szomáliában.

• Nigerben csak a nők 8 százaléka tud írni–olvasni.

• Egy svéd gyereknek 35-ször nagyobb az esélye, hogy megéli első életévét, mint egy irakinak.

• Csádban és Etiópiában a lakosság több mint 87 százaléka nem jut tiszta vízhez. Afganisztánban ez az arány 87 százalék.

• Indiában a terhes nők 88 százaléka szenved vérszegénységben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.