Belföld

Szülni és születni – Svédországban a legjobb

A Save the Children nemzetközi szervezet ismét rangsorolta a világ országait: hol milyen a nők és gyermekeik helyzete. Továbbra is a skandinávok állnak az élen.



 Az anya jóléte

Az anya jólétét az alábbi hat mutató alapján számolják ki: az anya halálával végződő szülések aránya, a modern fogamzásgátlószereket használó nők aránya, a kórházban vagy szakképzett segítséggel történő születések aránya, a súlyos vérszegénységben szenvedő terhes nők aránya, az írni-olvasni tudás aránya a felnőtt nők körében, és végül a törvényhozásban résztvevő női képviselők aránya.

A gyermekek jóléte nagyban függ édesanyjuk egészségi, biztonsági körülményeitől valamint az életszínvonalától, ezért a Save the Children amerikai központú nemzetközi szervezet Anyasági Indexe meghatározásakor két dolgot vesz figyelembe: egyrészt az anya, másrészt a gyermek jólétét.

A felmérést 117 államban, köztük 19 fejlett országban végezték el. Ez utóbbiak közé sorolták a nyugat-európai országokat, az USA-t, Kanadát, Ausztráliát, valamint nyolc kelet-közép-európai és ex-szovjet államot.





 A gyermek jóléte

A gyermek jólétét négy mutató alapján számolták: a csecsemőhalandósági ráta, a beiskolázási arány, a társadalom azon hányada, amely iható minőségű tiszta vízhez jut, valamint azon öt év alatti gyerekek hányada, akik mérsékelt vagy súlyos éhezéssel szembesülnek.



A listát, csakúgy mint tavaly, három skandináv állam, Svédország, Dánia és Norvégia vezeti. Az abszolút élen, vagyis mindkét kategóriában első helyen, Svédország végzett: ott a nők 72 százaléka él modern fogamzásgátló szerekkel, és a parlamenti helyek 45 százalékát is női képviselők birtokolják.

A skandináv országokat Svájc, Finnország, Kanada, Hollandia és Ausztrália követi. Magyarország a 14. helyre került az anyasági index alapján. A szervezet a statisztikák tükrében a magyar gyerekek állapotát, életminőségét nagyon jóra értékelte, több más országgal együtt ennek alapján negyedikek lettünk.




 Hol a legjobb anyának és gyermekének?

1. Svédország
2. Dánia
3. Norvégia
4. Svájc
5. Finnország
6. Kanada
7. Hollandia
8. Ausztrália
9. Ausztria
10. Nagy-Britannia

A nők helyzete azonban hagy még kívánnivalót maga után. 1500-ból egy nő belehal a szülésbe. Csak a nők 68 százaléka él a modern fogamzásgátlás eszközeivel. A nők igencsak alulreprezentáltak a parlamentben, csupán a képviselők 9 százalékát teszik ki. Nemzetközi összehasonlításban a nők helyzete alapján Magyarországot a 19. helyre rangsorolta a szervezet.

A lista utolsó helyeit szinte teljes egészben afrikai országok foglalják el. A felmérés szerint igen nehéz a nők és gyermekek helyzete Nigerben, Etiópiában, Maliban, Csádban és Angolában.




 Hol a legrosszabb anyának és gyermekének?

108. Angola
109. Csád
110. Mali
111. Guinea
112. Sierra Leone
113. Jemen
114. Bissau-Guinea
115. Etiópia
116. Burkina Faso
117. Niger

Néhány döbbenetes tény:

• A születések kevesebb mint 15 százaléka történik kórházban vagy szakértők közreműködésével Afganisztánban, Nepálban és Etiópiában.

• Hétből egy nő meghal szülés közben Afganisztánban, Guineában és Szomáliában.

• Nigerben csak a nők 8 százaléka tud írni–olvasni.

• Egy svéd gyereknek 35-ször nagyobb az esélye, hogy megéli első életévét, mint egy irakinak.

• Csádban és Etiópiában a lakosság több mint 87 százaléka nem jut tiszta vízhez. Afganisztánban ez az arány 87 százalék.

• Indiában a terhes nők 88 százaléka szenved vérszegénységben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik