Belföld

Összefog az ING és a QBE Magyarországon

2003 júniusától az ING Biztosító kizárólagos értékesítőként értékesíti a QBE Atlasz Biztosító új, lakásbiztosítási termékeit. A QBE Atlasz Biztosító a következő 4-5 évben több 100 ezer lakásbiztosítási szerződést tervez kötni, s 5-10 százalékos piaci részt megszerezve a lakásbiztosítási piac ötödik legnagyobb szereplőjévé szeretne válni középtávon - jelentette be Doron Grossman, a QBE Atlasz Biztosító vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A stratégiai együttműködés nem sérti egyik biztosító üzleti érdekeit sem, mivel az ING Biztosító kizárólag életbiztosításokat értékesít, a QBE Atlasz pedig alapvetően nem életbiztosító. Az együttműködéssel viszont az ING Biztosító lakásbiztosítást is fel tud ajánlani azoknak az ügyfeleinek, akik az ING Bank és az ING Biztosító közös termékét, az életbiztosításhoz kötött jelzáloghitel-terméket megvásárolják. A QBE Atlasz Biztosító viszont – amely tavaly ősszel saját értékesítési hálózata felszámolása mellett döntött -, az egész országot lefedő hálózathoz jut.

A QBE Atlasz Biztosító Rt. 2002-ben az egy évvel korábbi 23,8 millió forintos adózott profitjának közel háromszorosát, 69 millió forintos adózott eredményt ért el. A profit eredménytartalékba kerül, amely így meghaladja a 481 millió forintot. A biztosító életében a jövőben a minél magasabb nyereség elérése a cél, a piaci terjeszkedés kissé háttérbe szorul – mondta Doron Grossman.

A társaság 2002-ben 6,09 milliárd forint díjbevételt ért el, 15 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi 5,26 milliárd forintot. A díjbevételből mindössze 252,6 millió forint folyt be a – döntően csoportos – életbiztosításokból, 5,8 milliárd forint a nem életbiztosítási üzletágakból. Az utóbbi döntő része, mintegy 4,5 milliárd forint vagyonbiztosításokból adódott, azon belül az utasbiztosítások értékesítése több, mint 2 milliárd forinttal növelte a díjbevételt.

A QBE Atlasz 2002 őszén döntött úgy, hogy felszámolja saját értékesítési hálózatát, és egyéb partnerek, utazási irodák, brókerek útján értékesíti termékeit. Kivonult a veszteséget hozó casco-üzletágból, 2003-ban pedig a tengerentúli biztosítók gyenge teljesítménye következtében egyre kockázatosabbá váló fronting üzletág művelésével is felhagy – tájékoztatott Doron Grossman. A fronting üzletek művelésének feladása 700-750 millió forint díjbevétel-csökkenést okoz majd idén a cégnek.

Ugyanakkor az ING Biztosítóval kötött megállapodással új lendületet ad a társaság a lakásbiztosításoknak, s reményei szerint a piac legnagyobbjai, az ÁB-Aegon, az Allianz Hungária, a Generali-Providencia és az OTP-Garancia Biztosító mögé zárkózik fel a következő négy-öt év alatt. A biztosító 250 ezer darab lakásbiztosítási szerződéssel és 5-10 százalékos piaci résszel már elégedett lenne – tudtuk meg. A QBE Atlasz továbbra is piacvezető az utasbiztosítási piacon, tavaly közel 400 ezer darab utasbiztosítási szerződést, 330 darab utazási irodáknak nyújtott kezesi biztosítást és – a repülőjegy-értékesítésre is jogosultak irodáknak – 60 IATA-biztostást kötött – mondta Horváth Péter, a QBE Atlasz Biztosító utazási biztosításokért felelős vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik