Belföld

Rontotta magyar növekedési jóslatát a Citigroup

Rontotta az idei magyar gazdasági növekedésre adott korábbi jóslatát a Citigroup londoni befektetési részlege, amely szerint az idén nem is lesz már jegybanki szigorítás. A Dresdner Bank londoni befektetési elemzői szerint viszont lehet ugyan az idén kamatemelés, de csak mérsékelt.

A Citigroup szerdán kiadott új feltörekvő piaci előrejelzése szerint a magyar gazdaság alapmutatói a növekedési ütem lassulására utalnak. A világ legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportjának londoni befektetési irodája ezért az eddig érvényben tartott 3,5 százalékról 3,2 százalékra vette vissza a Magyarországra adott idei GDP-növekedési előrejelzését.

A jelentés szerint a legutóbbi export- és importadatok gyengék voltak, és rövid életűnek bizonyult az ipari termelésben a tavalyi év vége felé megfigyelt, mérsékelt fellendülés is. A Citigroup előrejelzése szerint az államháztartási hiány az év végén 1 százalékponttal fogja meghaladni a kormány 4,5 százalékos GDP-arányos előirányzatát.

Ha a kormány tartani kívánná az eredeti deficitcélt, az 3 százalékra lassítaná az idei GDP-növekedési ütemet – áll a londoni jelentésben. A Citigroup szerint azonban jövőre már 3,8 százalékos gazdasági növekedés várható Magyarországon, miután valószínűleg az euróövezet gazdasága is magára talál.

A vártnál gyengébb idei növekedés ugyanakkor az inflációt is visszafogja. A gyengülő hazai dinamizmus mellett fontos tényező a drágulási ütem lassulásában az is, hogy igen alacsony az importált infláció; ez kevesebb mint 1 százalékpontot tesz hozzá a tizenkét havi adatokhoz a cég elemzői szerint. Mindezek alapján a Citigroup az eddigi 5,7 százalékról 5,1 százalékra csökkentette az év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, bár megjegyezte, hogy Magyarországnak középtávon továbbra is strukturális jellegű inflációs nyomással kell szembenéznie.

A jelentés szerint a javuló idei inflációs kilátás, valamint az a várakozás, hogy a valutauniós jegybank (EKB) a következő fél évben két menetben összesen fél százalékponttal fogja csökkenteni alapkamatát, valószínűtlenné teszi, hogy az MNB az idén még kamatot emel. Jövőre azonban a Citigroup 0,5-1,00 százalékpontos jegybanki kamatemelésre számít Magyarországon, mivel az infláció a bank szerint továbbra is meghaladja a célkitűzést, és az EKB is valószínűleg visszaemeli irányadó kamatát a Citigroup szerint “abnormálisan alacsony szintekről”.

A Dresdner Kleinwort Wasserstein – a Dresdner Bank londoni befektetési részlege – szerdán kiadott soros feltörekvő piaci elemzésében azt írta, hogy az idei magyarországi inflációs kilátások még mindig meglehetősen bizonytalanok, de az ütem jó eséllyel meg fogja haladni a korábban meghatározott eredeti célkitűzést. Miután azonban a jegybanknak a jelek szerint sikerült sterilizálnia az erős januári intervenciókban általa kizúdított fölös likviditást, és emiatt a korábbinál mérsékeltebb – éves szinten csak 12 százalékos – volt a pénztömeg-növekedés márciusban, a DrKW csak mérsékelt, fél százalékpontos idei jegybanki kamatemelést jósol a legújabb jelentésében. Korábban 1 százalékpontnyi kamatemelést valószínűsített. Az új előrejelzés szerint az év végén 7,00 százalék lenne az MNB alapkamata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik