Belföld

Powell győzelme Rumsfeld felett – polgári kormányzó Bagdadban

George Bush amerikai elnök kedden Paul Bremer diplomatát nevezte ki Irak legfőbb amerikai polgári kormányzójává, aki a felettese lesz Jay Garner nyugalmazott vezérőrnagynak, az amerikaiak által létrehozott iraki újjáépítési és segélyiroda (ORHA) vezetőjének.

A Pentagon és az amerikai külügyi tárca között az iraki újjáépítés irányításáért folyó vetélkedésben a kinevezéssel az utóbbi kerekedett felül. A 61 éves L. Paul Bremer nagyköveti rangban a terrorizmus elleni harcot irányította Ronald Reagan elnöksége idején. A Pentagon az utolsó pillanatig remélte, hogy az elnök mégsem fogja őt kinevezni, és Jay Garner révén meghatározó szava lesz Irak újjáépítésében, a demokratikus kormányzás megteremtésében. Garner a védelmi miniszter bizalmasának számít.

Bremer kinevezése Colin Powell külügyminiszter személyes győzelme is Donald Rumsfeld védelmi miniszter felett. Az ENSZ-ben és több európai országban várhatóan kedvezően fogadják, hogy Irakot mégis polgári személy irányítja az átmeneti időben.

George Bush kedden Bremer megbízatását bejelentve dicsérte a nagykövetet, aki szavai szerint a gazdag tapasztalatokkal rendelkezik, a tettek embere és a “kormány teljes áldásával” foglalhatja el tisztségét. Jelen volt Donald Rumsfeld védelmi miniszter is. Egyes, meg nem erősített hírek szerint Bremert közvetlenül a védelmi miniszter alá rendelték. A katonai ügyekben változatlanul Tommy Franks tábornok, az Irakban és a térségében állomásozó amerikai erők parancsnoka lesz az illetékes.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik