Belföld

A pénzügyminiszter tervei – bankprivatizációk 2003-ban

A kormány szerdai ülésén elfogadott határozata szerint még az idén privatizálják a Postabankot, a Földhitel- és Jelzálogbankot, valamint a Konzumbankot.

László Csaba elmondta: mindhárom pénzintézetnél eladják az állami tulajdon egészét. A tervek szerint mindhárom bank esetében még az idén lezárul a privatizáció a pénzügyi teljesítéssel együtt.

A pénzügyminiszter szerint tartható az idei 200 milliárd forintra tervezett privatizációs bevétel, amiből a kormány az infrastrukturális beruházásokat finanszírozza, a bevételek a költségvetési politika alapvető kérdéseit nem érintik.

A Postabank esetében a kétfordulós értékesítés második fordulójában a legmagasabb árat kínáló szakmai befektető veheti meg a pénzintézetet. – A kormány utasította a Pénzügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki egy olyan garanciarendszert, amely világosan és egyértelműen rögzíti az eladó és a vevő kötelezettségeit – tette hozzá László Csaba, emlékeztetve arra, hogy a Postabank esetében több, nagy értékre vonatkozó peres ügy is folyamatban van.

Az FHB esetében a kormány elfogadta a tőzsdén keresztül történő értékesítést. László Csaba a privatizáció előkészítésénél fontos szempontnak nevezte, hogy a partnerbanki hálózat ne sérüljön. Az FHB növekedő hitelállománya miatt a második fél évben az ÁPV Rt. 2,5 milliárd forinttal emeli meg a bank tőkéjét. A Konzumbank privatizációját az ÁPV Rt. bonyolítja, noha a pénzintézet az MFB portfóliójába tartozik.

A bankot a legmagasabb árat kínáló szakmai befektetőnek értékesíti az ÁPV Rt., és a kormány eladói garanciát ennél a banknál nem vállal – mondta a pénzügyminiszter, indoklásként megemlítve, hogy a Konzumbank esetében a portfólió könnyen beárazható kockázatot jelent.

László Csaba kérdésre válaszolva indokolatlan aggodalomnak és szakmailag téves felvetésnek nevezte Orbán Viktor volt kormányfő azon észrevételét, hogy a Konzumbank értékesítése esetén magyar földek kerülhetnek külföldi kézbe. 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.